kullanılabilmesi için gereklidir. Cihaz bakımında yapılacak hatalar ileride düzgün çalışan
elemanların arızalanmasına sebep olur. Biyomedikal cihazların arıza yapmadan uzun süreli
kullanılmasını sağlayan ve bu işlevi yerine getirmek için cihazda kullanılan parçaları
korumaya yönelik yapılan bakıma koruyucu bakım denir.
Koruyucu bakımın doğru bir şekilde yapılabilmesi için aşağıdaki hususlara dikkat
etmek gerekir:
- Sağlıkla çalışan parçaların ayarları değiştirilmemeli ve müdahale edilmemelidir.
- Cihazın üzerinde bulunan her türlü uyarı ışıklarına ve mesaj şeklindeki bilgilere dikkat edilerek bakım yapılmalıdır. Bu uyarılar cihaz üzerindeki arızaları bize gösterebilir. Arızalar paslanma, kontakların akımı geçirmemesi ve bağlantıdaki gevşemeler olabilir.
- Üretici firmanın bize katalogda gösterdiği yağ değerlerine bakılar ve yağ seviye ölçümü yapılır.
- Arızaların tespit ve cihazların test edilmesi talimatlara uygun bir şekilde yapılmalıdır.
- Bozulan ve özelliğini yitiren parçaları tamir etmek yerine yenileri ile değiştirmek daha uygun olacaktır. Çünkü tamir edilen parçalar standartlara yakın çalışmayıp bir süre sonra tekrar arıza yapabilmektedirler. Ayrıca biyomedikal cihazlar hassas olduklarından üzerindeki parçaların standart bir şekilde çalışması istenir.
Koruyucu bakımın üç ana fonksiyonu vardır. Bunlar:
- Temizleme
- Yağlama
- Kontrol
arıza maliyetleri minimuma indirilerek cihazın kullanım ömrünün uzamasına sebep olmuştur. Sistemin sürekli bir şekilde çalışması işlerin zamanında aksaksız bir şekilde yapılmasına bağlıdır. Bu nedenle bakımı yapacak işinin sorumluluk duygusu ile hareket etmesi gereklidir.
İşletme bakımlarının sorumlu personel tarafından yapılması, koruyucu bakımın düzenlenmesi, işin planlanması, eskiden yapılan bakım ve onarımların kaydedilmesi, yedek parçanın temin edilmesi, cihaz üzerinde yapılan ölçümlerin değerlendirilmesi ve bu doğrultudaki çalışmalar gerekli bilgi, deneyim ,teknolojiden faydalanarak yapılmalıdır. Bu tür bilgi sistemi programlarına “İşletme Bakım Programları” denir. Bir işletmede en az maliyetle yapılması bakım düzeyini belirler. Koruyucu bakım düzeyinin belirlenmesi iyi bir bakım planlanması ile mümkündür. İyi bir bakım planlanmasının yapılması ise iş gücü yeterliliğine ve yedek parça bulundurulmasına bağlıdır. Yapılan koruyucu bakımdan verim alabilmek için işlerin sıra atlamadan takip edilmesi, makinede gerekli ölçümler yapılarak performanslarının değerlendirilmesi, iş emirlerine bağlı olarak plan yapılması, yedek parça durumlarının belirlenmesi, iş gücünün iyi bir şekilde planlanması, iyi bir planlanmanın vazgeçilmez unsurları arasındadır.
Biyomedikal cihazlarda arızanın önlenmesi zaman ve sağlık hizmeti açısından oldukça önemlidir. Zamanında yapılmayan bakım, maliyeti yüksek arızaların meydana gelmesine sebep olur. İyi bir bakımla oluşacak arızaların önlemesi mümkündür.
Koruyucu bakımın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:
- Cihazın ömrünü uzatır.
- Cihazda arıza meydana gelmesi riskini asgariye indirir.
- Daha az enerji harcamasına sebep olur.
- Tamir için yapılacak olan harcamaları azaltır.
Koruyucu bakım yapılırken ilk zamanlar iş yükü artar. Bu durum olumsuz gibi görünse de zamanla cihazdaki verimliliğinin artması ve tamir masraflarının artmasıyla aslında verimli bir iş olduğu ortaya çıkar.
MEGEP
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder