24 Ağustos 2011 Çarşamba

Biyomedikal - Biyomedikal Nedir ? - Biyomedikal Cihaz Teknolojileri

Biyomedikal teknoloji ve biyoteknoloji, esas olarak tıpta teşhis ve tedavi amacıyla kullanılabilecek tüm madde, malzeme, aparat ve cihazların üretimi ile ilgilenen disiplinlerarası bir teknoloji dalıdır.
Sağlık sektöründe farklı amaçlar için kullanılan maddelerin (ilaçlar, aşılar, büyüme faktörleri, hormonlar, proteinler, oligopeptidler, oligonükleotidler, vb.) özellikle modern biyoteknoloji teknikleri kullanılarak sentezi/üretimi, kısaca “Sağlık için Biyoteknoloji” günümüzde uluslararası düzeyde (özellikle gelişmiş ülkelerde) en çok yatırım yapılan bilim ve teknoloji dalları arasında ön sırada yer almakta/hızla gelişmektedir, ve “Biyomedikal Teknoloji” nin önemli bir bölümüyle örtüşmektedir. Biyomedikal Teknolojinin önemli bir dalı yine teşhis ve tedavi amacıyla malzeme üretimidir. Polimerler başta olmak üzere, metaller ve alaşımlar, özel seramikler, karbon ve bunların kompozitlerinden oluşan malzemeler (“Biyomateryaller”) yapay organlar, sert ve yumuşak doku protezleri, ve teşhis ve tedavi amaçlı aygıtların/cihazların yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Sağlık sektöründe diğer bir alt grup ise, tanı kitleridir. Hastaneler, klinikler, üniversiteler, laboratuarlar ve kişisel olarak kullanılan birçok tanı kiti geniş bir pazar oluşturmaktadır. Biyoçip teknolojisi çoklu tanının aynı anda yapılmasına olanak vermektedir ve Biyomedikal Teknolojinin çok hızla gelişen dalları Genomiks ve Proteomiks ile ilgili uygulamalarında önemli bir role sahip olacağı muhakkaktır. Biyomedikal Teknoloji ürünleri boyut ve kapasite olarak üretimleri az, dolayısıyla küçük fakat özel mekanlarda, özel koşullarda üretilen ürünlerdir, ancak olmazsa olmaz tanımına uyan bir pazara sahiptir ve fiyatları komodite ürünlere göre çok yüksektir. Biyoteknoloji/ Biyomedikal Teknoloji, birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede olduğu gibi Türkiye’de de öncelikli desteklenmesi gereken Bilim ve Teknoloji Dallarından bir olarak görülmekte ve çeşitli plan ve programlarda yer almaktadır. Tüm modern/yeni teknoloji dallarında olduğu gibi bu teknolojinin doğru ve hızlı gelişimi için sanayi-akademi ilişkisine gereksinim vardır.


Biyomedikal Mühendisliği Bölümleri 



  • Başkent Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü
  • Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü
  • Namık Kemal Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü
  • TOBB ETÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölümü
  • Yeditepe Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü
  • Fatih Üniversitesi Biyomedikal Mühendislik Enstitüsü
  • Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü

Koruyucu Bakım Nedir ? - Koruyucu Bakım Nasıl Yapılır ?

Koruyucu bakım da diğer bakımlar gibi önemlidir. Biyomedikal cihazların uzun süreli
kullanılabilmesi için gereklidir. Cihaz bakımında yapılacak hatalar ileride düzgün çalışan
elemanların arızalanmasına sebep olur. Biyomedikal cihazların arıza yapmadan uzun süreli
kullanılmasını sağlayan ve bu işlevi yerine getirmek için cihazda kullanılan parçaları
korumaya yönelik yapılan bakıma koruyucu bakım denir.
Koruyucu bakımın doğru bir şekilde yapılabilmesi için aşağıdaki hususlara dikkat
etmek gerekir:

  • Sağlıkla çalışan parçaların ayarları değiştirilmemeli ve müdahale edilmemelidir.
  •  Cihazın üzerinde bulunan her türlü uyarı ışıklarına ve mesaj şeklindeki bilgilere dikkat edilerek bakım yapılmalıdır. Bu uyarılar cihaz üzerindeki arızaları bize gösterebilir. Arızalar paslanma, kontakların akımı geçirmemesi ve bağlantıdaki gevşemeler olabilir.
  • Üretici firmanın bize katalogda gösterdiği yağ değerlerine bakılar ve yağ seviye ölçümü yapılır.
  •  Arızaların tespit ve cihazların test edilmesi talimatlara uygun bir şekilde yapılmalıdır.
  • Bozulan ve özelliğini yitiren parçaları tamir etmek yerine yenileri ile değiştirmek daha uygun olacaktır. Çünkü tamir edilen parçalar standartlara yakın çalışmayıp bir süre sonra tekrar arıza yapabilmektedirler. Ayrıca biyomedikal cihazlar hassas olduklarından üzerindeki parçaların standart bir şekilde çalışması istenir.

Koruyucu bakımın üç ana fonksiyonu vardır. Bunlar:

  • Temizleme
  • Yağlama
  • Kontrol
Eğer yukarıdaki maddelere dikkat edilirse biyomedikal cihazların sürekli, güvenli ve eksiksiz bir bakım ile koruma sağlanmış olur. Böylece biyomedikal cihazların uzun süreli ve performanslı çalışması sağlanmış olur. Cihazları bilinçli ve arızasız kullanma isteğine bağlı olarak koruyucu bakımın önemi günümüzde oldukça artmıştır. Çünkü biyomedikal cihazlar hassas bir yapıya sahiptirler. Hatalı kullanım ve eskiyen parçaların zamanında değiştirilmemesi işletme açısından büyük maddi kayıplara sebep olabilmektedir. Böylece
arıza maliyetleri minimuma indirilerek cihazın kullanım ömrünün uzamasına sebep olmuştur. Sistemin sürekli bir şekilde çalışması işlerin zamanında aksaksız bir şekilde yapılmasına bağlıdır. Bu nedenle bakımı yapacak  işinin sorumluluk duygusu ile hareket etmesi gereklidir.

İşletme bakımlarının sorumlu personel tarafından yapılması, koruyucu bakımın düzenlenmesi, işin planlanması, eskiden yapılan bakım ve onarımların kaydedilmesi, yedek parçanın temin edilmesi, cihaz üzerinde yapılan ölçümlerin değerlendirilmesi ve bu doğrultudaki çalışmalar gerekli bilgi, deneyim ,teknolojiden faydalanarak yapılmalıdır. Bu tür bilgi sistemi programlarına “İşletme Bakım Programları” denir. Bir işletmede en az maliyetle yapılması bakım düzeyini belirler. Koruyucu bakım düzeyinin belirlenmesi iyi bir bakım planlanması ile mümkündür. İyi bir bakım planlanmasının yapılması ise iş gücü yeterliliğine ve yedek parça bulundurulmasına bağlıdır. Yapılan koruyucu bakımdan verim alabilmek için işlerin sıra atlamadan takip edilmesi, makinede gerekli ölçümler yapılarak performanslarının değerlendirilmesi, iş emirlerine bağlı olarak plan yapılması, yedek parça durumlarının belirlenmesi, iş gücünün iyi bir şekilde planlanması, iyi bir planlanmanın vazgeçilmez unsurları arasındadır.

Biyomedikal cihazlarda arızanın önlenmesi zaman ve sağlık hizmeti açısından oldukça önemlidir. Zamanında yapılmayan bakım, maliyeti yüksek arızaların meydana gelmesine sebep olur. İyi bir bakımla oluşacak arızaların önlemesi mümkündür.

Koruyucu bakımın avantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

  •  Cihazın ömrünü uzatır.
  •  Cihazda arıza meydana gelmesi riskini asgariye indirir.
  •  Daha az enerji harcamasına sebep olur.
  •  Tamir için yapılacak olan harcamaları azaltır.

Koruyucu bakım yapılırken ilk zamanlar iş yükü artar. Bu durum olumsuz gibi görünse de zamanla cihazdaki verimliliğinin artması ve tamir masraflarının artmasıyla aslında verimli bir iş olduğu ortaya çıkar.

MEGEP

Elektriksel Bakım Nedir ? - Elektriksel Bakım Nasıl Yapılır ?

En önemli bakımların başında elektriksel bakım gelir. Çünkü elektriksel kazaların
çoğu ölümle sonuçlanmaktadır. Mekanik zorlamadan oluşan arızalar sonucunda gövdeye
iletkenin teması ile gövdeye elektrik kaçağı meydana gelir. Aleti kullanan kişi direkt olarak
elektrik akımına maruz kalabilir. Bu da aleti kullanan kişi için büyük sakıncalar meydana
getirir. Alet üzerindeki kabloların zamanla oksitlenmesinden dolayı devreden elektrik
enerjisi geçmeyebilir. Bu da kullanılan aletin çalışmamasına sebep olabilir. Ayrıca zamanla
aşınmış kablolar birbirlerine yapışarak ısınmalara ve kısa devreye sebep verir. Sigortanın
atması devrede oluşabilecek arızaları önlemeye yardımcı olur. Sigorta attığı zaman hemen
devreye sokulmamalıdır. Arıza tespit edildikten sonra alet tamir edilmelidir. Daha sonra
cihaz güvenliği sağlandıktan sonra devreye sigorta vasıtası ile devreye alınmalıdır. Daha
önce yapılan bakımlar ve arızalar için bir bildirim formu düzenlenmeli ve belli zaman
aralıkları ile gerekli bakımlar yapılmalıdır. Eskiyen ve işlevini yitiren parçalar
değiştirilmelidir. İnsanların ve cihazın güvenliği oldukça önemlidir.
Bakım gerçekleştirilirken şu işlem basamaklarını uygulayınız:

  1.  Arıza ve bakım bilgi formunu yanınıza alınız. Bu form size daha önceki bakımlar ve arızalar hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.
  2.  Arızanın tespiti için gerekli kontrolleri yapmamız gerekir. Cihaz elektrik bağlantı şeması yanımızda olması bize arızanın bulunmasında yardımcı olur.
  3. Bize zaman kazandırır.
  4. Cihaza bağlı olan elektrik şalterini kapatınız. Kesinlikle elektrik enerjisi altında çalışılmamalıdır. Bu kural hayatınız için önemlidir.
  5. Sizin ve sizle çalışacak personelin can güvenliği için emniyet kilidi ile şalteri kapattıktan sonra kilitleyiniz. Kilitleme işlemini gerçekleştiremiyorsanız şalterin bulunduğu panoya uyarı levhası asınız veya panonun başına bir kişiyi bırakarak güvenliği sağlayınız.
  6. Güvenliği sağladıktan sonra gerekli bakımı yapabilir ve arızalı olan parçayı değiştirebilirsiniz. Arızalı veya özelliğini yitirmiş parça değiştirildikten sonra gerekli kontrolleri yapınız.
  7.  Şalteri ON konumuna getirdikten sonra kontrolleri yapınız.
  8. Yapılan işleri bakım formuna yazdıktan sonra gerekli kişilere imzalattıktan
  9. sonra bakım amirliğine teslim ediniz.
MEGEP